13.12.2011, Stáří: 12 r.

Studentská televize: PAF oslavil jubileum s archifonem a po tmě

Flash is required!

Desátý ročník Přehlídky animovaného filmu PAF nejen olomouckým návštěvníkům opět dokázal, že během své dlouhé cesty festival dospěl a řadí se dnes mezi nejprestižnější akce tohoto typu u nás. Svědčila o tom nejen účast zahraničních hostů, ale také české i světové premiéry snímků, instalace či koncerty, jež mohl divák ve festivalovém programu nalézt. Na své si během čtyřdenní přehlídky přišla nejen odborná, ale také laická veřejnost.

Kaple Božího Těla jako nástroj

Desátý ročník Přehlídky animovaného filmu se ve čtvrtek 8. prosince dočkal svého slavnostního zahájení. Ještě před ním ale otevřel letošní program Jiří Neděla svou přednáškou Rotoklipy a rotohry, ve které představil stručnou historii vývoje rotoskopie a jejího konkrétního využití při zpracování počítačových her a videoklipů. Diváci tak mohli zhlédnout ukázky z tzv. plošinových a adventure her, o jejichž přesnější a na pohled přirozenější zpracování pohybů se postarala právě tato technika.

Slavnostní zahájení proběhlo v Kapli Božího Těla s menšími technickými komplikacemi, ty však byly zapomenuty v momentě, kdy se stěna kaple rozzářila a autoři projektu Archifon I rozezněli prostor laserovými ukazovátky. Řítící se sochy, barevný déšť a nejrůznější zvukové prvky okouzlily diváky natolik, že projekci ocenili nadšeným potleskem. Představení bylo spíše ukázkou toho, jak samotný Archifon funguje, a zároveň pozvánkou do Kaple Božího Těla, kde si diváci až do konce soboty mohli na tento neobvyklý virtuální nástroj „zahrát“.

Stíny ve tmě a recyklovaná móda

Festival byl v letošním roce dělen do sedmi sekcí. Kromě těch tradičních jako PAF Rewind či soutěž Jiné vize, jejíž absolutní vítězkou se stala Alexandra Moralesová s audiovizuálním dílem Kůže (2011), mohli diváci navštívit bohatý program sekcí Světlo a tma živé animace či Holci a kluky v animaci. V rámci prvně jmenované se mohli v sobotu večer návštěvníci ponořit tmy při koncertu kanadského hudebníka, pracujícího s intenzitou zvuku a dispozic prostoru, Tima Heckera. Koncert, nebo spíše instalace, totiž proběhla v naprosté tmě sálu kina Metropol. I další dva koncerty si hrály se světlem a tmou. V sobotu vystoupil v Jazz Tibet Clubu francouzský hudebník Kangding Ray, který se v Česku objevil vůbec poprvé. Nedělní večer pak patřil audiovizuální ikoně české elektronické hudby Flowxovi, který ve světové premiéře představil audiovizuální pojetí své poslední desky Zorya.

Novinkou desátého ročníku Přehlídky animovaného filmu byla také exkluzivní kolekce oblečení a festivalových tašek PAF Fashion. Originální sítotiskové motivy vizuálního stylu PAF 2011 od Fiume Std – grafického studia bez studia a grafiků a designové tašky od výtvarnice a kunsthistoričky Heleny Šiřinové, které byly vyrobeny díky recyklaci reklamních plachet z minulých let festivalu, si mohli diváci zakoupit za zvýhodněné ceny. Součástí PAF Fashion byla i široká nabídka oblečení od šatů, sukní přes trička a košile zpracované originálními sítotiskovými motivy letošního vizuálního stylu festivalu.

Desátý ročník Přehlídky animovaného filmu PAF se konal ve dnech 8.–11. prosince v prostorách Uměleckého centra UP, kina Metropol, v Galerii U Mloka či v Jazz Tibet Clubu. Pořadatelem festivalu je tradičně občanské sdružení Pastiche Filmz. Více informací na www.pifpaf.cz.

Autor: -vav-, -mar-

 

Nepřehlédněte

v tomto seznamu nejsou žádné zprávy.

Kalendář akcí UP

    Nenalezeny žádné události.

<< duben >>
Po Út St Čt So Ne
14 01 02 03 04 05 06 07
15 08 09 10 11 12 13 14
16 15 16 17 18 19 20 21
17 22 23 24 25 26 27 28
18 29 30 01 02 03 04 05

Videa

RSS kanály